Jump to Navigation

Nadspotreba

Neprehliadnite!

Ak váš inzerát už nie je aktuálny, vymažte ho prosím, tak, že kliknete na Upraviť a úplne dole na Odstrániť. Ak chcete niekomu, kto reagoval na váš inzerát poslať mail, kliknite na meno autora komentára, rozbalí sa vám nové riadkové menu a z neho si vyberte Kontakt. Ak chcete reagovať na inzerát v rubrike Darujte, postupujte rovnako, kliknite na meno autora inzerátu a z nového menu si vyberte Kontakt a pošlite mail.

Veci je možné len darovať, nie je možné predávať ani za symbolickú cenu.

Naši starí rodičia mali jedny topánky celý život. Boli to poctivé, ručne šité topánky, ktoré vydržali niekoľko desiatok rokov.

Dnes si kupujeme topánky podchvíľou. Aj keby som sa nechcela riadiť podľa módy a chcela by som nejaké topánky nosiť čo len desať rokov - v obchode by som také nekúpila. Pri výrobe tých, ktoré sa predávajú v obchodoch, sa ráta s tým, že postačí, ak sa nerozpadnú dva roky. A potom si človiečik kúpi nové.

To isté je s oblečením. A to sú veci, ktoré proste potrebujeme - nebudeme predsa chodiť nahí a bosí... Dokonca aj tí najchudobnejší si musia kúpiť oblečenie a obuv.

Bývanie - to isté. Bývať potrebujeme. Sú domy, ktoré stoja storočia - a (pokiaľ sa v nich býva a/alebo sú udržiavané) sú úplne v poriadku. A akú majú predpokladanú životnosť paneláky? 70 rokov.

Lenže nejde len o veci, ktoré sú nutné. Takto je to vlastne so všetkým dnes vyrábaným spotrebným tovarom.

Televízory a iná elektronika... Moji rodičia mali jeden televízor 15 rokov. Pračku 20 rokov. A slúžili im dobre.
Dnes si ľudia kupujú televízory v priemere každých päť rokov - chcú väčšie, s väčším farebným rozlíšením... Starý televízor vyhodia.
A koľko dnes vydrží pračka? 6-10 rokov? To je šťastie, ak človek kúpi takú "vytrvalkyňu"...

Koľko vydržali staré škodovky? Môj otec mal jednu vyše tridsať rokov - a stále bola jazdyschopná.
Dnes sa považuje desaťročné auto za nemoderné, zastaralé a - čo si budeme navrávať - je na rozpadnutie. Pri jeho výrobe sa rátalo s tým, že desať rokov jazdenia na jednom aute bohato stačí...

A tak ďalej a tak ďalej...

Vyrábajú sa "šajzy" - len a len preto, aby si ľudia kupovali stále nové a nové veci a aby mali výrobcovia a predajcovia veľké zisky.

Miesto toho, aby sa vyrábali kvalitné veci, ktoré by slúžili dlho a ešte dlhšie... Aby sa nemíňali prírodné zdroje... A aby sa neznečisťovalo výrobou ovzdušie... A aby sa ľudia nezadlžovali len preto, že chcú NOVÉ auto, NOVÝ byt, NOVÝ veeeeľký televízor, NOVÉ domáce kino....

Keby sa ušetrili peniaze na výrobe zbytočných vecí, boli by peniaze na zaplatenie prác, ktoré dnes nik nerobí, pretože nik nie je ochotný platiť za ich vykonanie. Nie je totiž z toho ZISK!

Ak sa konečne začneme VŠETCI riadiť zdravým rozumom - a nie ziskom - tak sa žiadne krízy konať nebudú...

Nie spotreba sa musí prispôsobovať výrobe...
Treba to robiť presne NAOPAK - výrobu prispôsobovať spotrebe.

Zoom Lebron XI 11

Komentáre

georgína plne s tebou súhlasím. Mám dvojročnú dcérku a musím jej za sezóu kúpiť aj troje topánky, lebo nevydržia bežné nosenie. Jasné, že musí mať sandálky, aby sa nepotili nožičky, plné topánky ak je chladno, alebo mokro, na doma papučky atď. veď to každý rodič pozná ale kupovať nové topánky, len preto, že tie mesiac nosené sa rozpadávajú je finančne dosť náročné(eklamáciu samozrejme neuznajú a keď aj uznajú tak musí nejaké nosiť) a to mám len jedno dievčatko. Ako na tom musia byť rodiny s viacerými deťmi si nedokážem predstaviť. Preto som veľmi rada, že som natrafil na túto stránku, ktorá pomáha ľuďom v núdzi. Ďakujem.

Aj ja s Vami suhlasim,,ale nie všetci takto plytvaju.Moji rodicia chceli novy gauc,,ich stary ma 23 rokov.V rodine mame čalunika,,ktory im povedal,,ze gaucu treba iba nove tapacirovanie a posluzi dalsich 20 rokov.Namiesto drevotriesky za 20 tisic vtedy este slovenskych korun,,dostal gauc nove potahy,,za 15 tisic a ohlas bol uzasny.K tomu sme si dali urobit 3 ozdobne vankuše 3 taburetky pod nohy,,čo nas vyšlo na cca 1000Sk.

Dokonca otec mal skodu 105 do roku 2007 a az potom si kupil fiat punto.
Dokonca moja neter nosi veci,,ktore som nosila ja a moja sestra ako male,,mama ich dobre skladovala a teraz sa hodili,,sice iba okolo domu a na zahradu,,ale tie veci maju 22-25 rokov.

Ak hovorite o veciach na par mesiacov,,treba do oblecenia investovat,,aj ked doba je taka,,ze clovek si kupi to lacne,,co sa casom rozpadne.Neviem ako je to so spotrebicami,,ale my mame uz 7 rokov mikrovlnku a rychlovarnu kanvicu,,sporak uz skoro 10 rokov,,pracku a ladnicu okolo 8 rokov a stale su v poriadku.Asi aj tu plati,,že za kvalitu si treba priplatit.
Aj ked sa priznam,,ze tiež si kupim aj niejake tie lacne veci,,,napr. spodne pradlo,,veci na leto,,lebo kazde leto su nove veci.Ale na topanky,,rifle,,mikiny ci vetrovky si davam zalezat,,racej si priplatim,,lebo uz nerastiem a veci mam niekolko rokov.Dokonca mam este svoje prve rifle,,ktore som si kupila z prvej vyplaty,,maju 6 rokov.Su stale take pekne tmave,,nie su ani na spodku vysuchane a potrhane,,ako to dost casto vidavame.Boli to rifle za 1500sk,,a stale ich nosim
Bohuzial,je vsak stale vela tych čo musia mat najnovsie vystrelky všetkeho možneho.Mne sa ťažko vyhadzuje len tak oblecenie,,ktore som niejaky cas nosila,,a predstava ze ho dam do kosa,,kde ho vyberu bezdomovci a bude roztrusene po sidlisku,,ma nelaka.Račej ho niekomu darujem,,kto ho potrebuje.

pridavam sa aj ku komentarom na jednej strane georgina mas pravdu ale na druhej nie lebo keby sme tie stare televizory alebo auta mali tak dlho ani by nemali co vyrabat a tym padom by nebola ani praca,peniaze by sa netocili a vsetko by bolo zastavene.V dnesnej dobre moda a modne vystrely hybu svetom a takto ludia dostavaju paniku ked pride na trh nieco nove aby to hned mali doma aj ked to stoji co to stoji,,,Ja som si presla luxusnym obdobim zivota pri mori ,drahych aut a veci za neskutocne vysoke ceny pravej talianskej mody,,,,teraz mam dvoch drobcou a som s nimi sama,,z materskej ledva vyzijeme byvam u mamy na sk ,mame pokazeny televizor a nemame na novy, auto som predala este pred rokom koli peniazom ,veci kupujem na bazarikoch alebo ziadam o pomoc aj tu.Zivot je tazky a kazdy ho mame iny a nove veci tu budu stale,kazdy sa chamti za tym co nema a novinky budu hybat nasimi penazenkami stale,,,,,,Dufam ze som napisala aspon nieco rozumne ,prajem pekny den

K tym topankam........aj tie co vydruia dva roky su vytrvalky :) .... podaktore sa rozpadnu uz po troch mesiacoch, bud sa odlepia alebo su slabo prisite, alebo je taka tenka podrazka ze v priebehu par mesiacov je zospodu zodrata. To plati pre dospelych ktory obuv nosia na bezne nosenie. Preco potom dospelí vyčítajú svojim deťom ked v priebehu jedneho mesiaca zoderie topanky?? To dieta predsa beha, skace atd.

Mimochodom zabudli ste na nabytok.....stary rodicia maju nabytok v obyvacke ktory si nadobudli pri uzavreti manzelstva....nabytok ma vyse 40rokov a je neposkodeny, policky sa nerospadavaju a je plne funkcny. Dneska kupite nabytok a este ho len zmontujete a zistujete ze Vam pribalili sroby ktore nepasuju....ze suflik sa hned odlepuje, ze medzi dvierkami ostava centimetrova diera atd ..... a po par mesiacoch je nabytok uz nepouzitelny.

Elektornika??? to je tiez pravda ze vydrzi tak par rokov....zabudli ste ale dodat ze ked sa Vam pokazi napriklad pracka ktoru ste kupovali len pred 3rokmi a chcete ju dat do opravy, samotna oprava je drahsia ako nova pracka :)

Máš úplnú pravdu a som z toho znechutená! A nie je to len s topánkam, ale so všetkým tovarom, hlavne s elektronikou. Čo narobíme...?

Skoro so vsetkym suhlasim.. ale jedno ste mozno dievcata opomenuli - nasi stari rodicia davali za tieto veci hotovy majland. Jednak to bolo aj kvalitnejsie, ale mnohokrat predlzovali zivotnost aj tym, ze sa k tomu slusne spravali. V case, ked problemom mnohych zenskych a pomaly aj chlapov je len to, co je na tuto sezonu v mode, samozrejme ani vyrobca nemusi pocitat s tym, ze robi nieco na dlhsi cas. Pripadne je nadspotreba vysledkom uvazovania jednoducheho zakaznika, ktoreho nezaujima, ci si kupi kvalitu, ale hlavne, aby aj on mal, co ini. Aj ked len na chvilu, ale reklama hovori jasne - aj Ty to musis chciet!! No a pozrite sa, ako to vyzera pred nejakymi Kauflandmi a Tescami, ked sa zlacnia nejake odpadove vyrobky. Ludia si mozu nohy zodrat. Z toho mi je fakt na zvracanie. Poviete - maju malo penazi.. Minule som videla zabery z malackeho Kauflandu, bola tam nejaka akcia, ludia sa pred dverami boli schopni zabit s vozikmi a radost Kauflandu: Za necelu minutu ludia rozobrali celu paletu tusim coca-coly a nejakeho oleja. Same dolezite a zdrave veci, bez ktorych sa neda zit a treba sa za to pobit v sore. Nasi stari rodicia mali nabytky drevene, ale to sa v Möbelixe zohnat neda. Na to treba chvilu setrit. Mat par kvalitnych a funkcnych kusov, nie kdejaku plastovu napodobeninu - to trva dlhsie, ale je to na cely zivot. Na to su vyborni sikovni remeselnici a nie akciove vypredaje v sietach. Sice to kupite lacnejsie, ale za rok-dva sem pridate svoje zle zazitky. Som vdacna, ze som od starych rodicov a rodicov (ktori su ako vojnova generacia setrivi) dostala tuto vychovu a lutujem vsetkych, ktori su stale dohanani reklamami k zufalstvu nad tym, co vsetko este nemaju. Co sa tyka topanok - prezrite si, co mate doma a povedzte si uprimne, kolko topanok vlastne velmi nevyuzijete - o tom, ze su mnohe umele a nezdrave ani netreba velmi diskutovat. Pokial si vsak potrpite na cervene topanky - 3 druhy k tej uzasnej cervenej kabelke a potom je tych kabeliek este 5, tak samozrejme musite risknut tu nekvalitu. Tym ostatnym kludne staci na vsetky sezony nejakych 6-7 parov topanok (ak nei ste reprezentant firmy) a tie si postupne mozete dovolit kupit drahsie - take, aby vydrzali. Kvalitna koza vacsinou nesklame. Ja sama som asi stastny clovek, lebo mi topanky skutocne sluzia roky-rokuce a to nenakupujem v nijakych zvlastnych obchodoch. Ak sa nieco pokazi, TREBA reklamovat. To mnohi Slovaci podcenuju - viem, o com hovorim. No a vyber je tu samozrejme tiez prisposobeny dopytu. Iste netreba dlho spekulovat, preco je napr. vedla v Rakusku iny vyber.. Lebo obchodnici musia predat - tak ponukaju to, co lud chce.
Je to zacarovany kruh, ale myslim, ze pretrhnut to musia zakaznici tym, ze budu chciet kvalitu a odmietnu kupovat blbosti aj ked su hociako vyhodne. Lebo obchodnikom nejde o kulturu ludi a kvalitu tovaru, ale o zisk. Takze ak on pridu, potom sa az zamyslia.
A co je pre mna este zarazajucejsie - Slovensko sa povazuje za chudobne. Ale na blizkom Zapade si ludia omnoho castejsie kupuju nieco z druhej ruky, vylozia pred dom alebo ku kontajnerom dobre veci, ktore uz nepotrebuju a iny bezny clovek si to zoberie. U nas sa to radsej odvezie na zberny dvor a mnohi sa tiez stitia zobrat nieco, co nie je uplne nove. Pricom to stare moze mat omnoho vacsiu hodnotu, ale no predsa, co by povedali susedia, keby videli, ze beriem nieco od smetaku..V Bratislave sa uz aspon rozbehli sekace, ale na Vychode som sa stretla s nejednym nazorom, ze fuj. Ale potom isli a kupili u Cinanov. Umele, nekvalitne, ale nove.To mi je ovela sympatickejsi bavlneny (mnohokrat kvalitny znackovy) kus zo sekaca. Co sa tyka elektroniky - ak niekto veri, ze sa nejaky SilverCrest, ci podobna kvalita robi v Cine tam, kde aj Sony - ano, to je mozne, ale aj z jednej tovarne mozu vychadzat rozne kvality, zalezi, ako si to konkretna znacka ustrazi. Naviac dnes mame k dispozicii internet s mnohymi nezavislymi skusenostami uzivatelov a mozeme chvilu zistovat, co je kvalitne a oplati sa kupit.

Rozpisala som sa, ale nemam rada, ked sa len lutujeme a nic nerobime. To je zle. Tym nic nezmenime. Ak niekto veri, ze takto masovo sa musi vyrabat, aby bola praca, nemyslim, ze je to celkom pravda. Ano - zamestanali sme Cinanov, ale nasi ludia prestavaju vediet cokolvek spravit. Par remeselnikov, co zostalo, je tym padom predrazenych, o tych kvalitnych ani nehovoriac. Ale my mozeme predsa namiesto lacnej skrine, ktoru doviezli z Ciny, zaplatit o nieco viac miestnemu stolarovi, ktory to urobi sice o nieco drahsie, ale na mieru a bude tym zivit aj rodinu a z nasich dani mu nepojdu soc. davky. Vyuzije drevo, ktore sa tu vytina a vozi cez pol Europy na spracovanie (lebo tam si svoje lesy vazia a chrania) a my budeme mat nabytok na cely zivot. Tak to fungovalo kedysi, len my sme to svojou chamtivostou zrusili.

Este na zaver Ewka - asi tomu neuveris, ale na povale u rodicov je este oblecenie po generacii mojich rodicov. Vyuzili sme napr. perinky, krasne paperove, latkove plienky - kvalita neporovnatelna.. Puncochace - vyborne cisto bavlnene, s tymi dnesnymi je ich kvalita takisto neporovnatelna - neviem, na co su polrocnemu dietatu na puncochacoch obrazky z primitivnych detskych filmov - branding odmalicka.. A vela veci ostalo z nasej generacie. Uzasne laclove gate, ktore sa dnes uz pomaly nedaju kupit, lebo v roku dieta musi vyzerat ako kopia jeho rodicov a tak mu stiahnu brucho v pase, aby mu drzali tie skvele znackove dzinsy.

keby len to ale kupit dneska normálny televízor a nie plochý,je nemozné.iba cen inzeráty...a co platne,kazety..?? keby aspon dali zákazníkovy šancu si vybrať to čo on chce..ved nie kazdy je zaťazený na placku miesto telky a na telefony bez tlačidiel..zlaté komančovské výrobky!

Myslím že veľa ľudí, si začína uvedomovať, že tento systém je z dlhodobého hľadiska neudržateľný a samodeštruktívny. Od finančníctva cez priemysel až po poľnohospodárstvo je všetko založené na zisku ako prostriedok sústredenia moci.Dôsledky vidíme denne - mrhanie zdrojov,strata morálnych hodnôt, snaha ovládnuť prírodu, neustála konkurencia o prežitie ,kvantita na úkor kvality, atď. Môj praotec si vedel postaviť dom, vypestovať jedlo, vyliečiť mnoho neduhov, opraviť čo potreboval....Špecializácia nám síce umožnila vysoký technický pokrok ale taktiež sme sa pripravili o sebestačnosť. Bojkot stále nových produktov a snaha o rozvoj alternatívnych systémov (ako je aj táto stránka)je myslím dobrá príprava do budúcnosti. Každý môže prispieť k vývoju. stačí aby sme robili to čo nás baví z ohľadom na okolie. Až každý dosiahne sebestačnosť v základných potrebách, môžme sa rozhodovať bez strachu o prežitie. Ďakujem že existujú stránky ako táto, ľudia ako ste vy, ktorým nieje ľahostajné dianie naokolo



Webová stránka Podajdalej.sk nepoužíva marketingové, analytické ani reklamné cookies. Žiadne cookies nezdieľa s ďalšími stranami. Webová stránka nepriraďuje cookies neprihláseným používateľom. Prihláseným používateľom prideľuje session cookies, ktoré slúžia na bezpečné prihlásenie a nijakým spôsobom nesledujú používateľa. Zásady ochrany osobných údajov

Main menu 2

Dr. Radut Consulting